В акцията се включиха и два хеликоптера с медици на борда

Самолет с 12 души на борда падна на брега на Дунав, близо до Русе. Проведе се операция по издирване и спасяване на пътниците. За щастие това не е реален авиоинцидент, а тема на едно от най-сложните и мащабни учения у нас.

Легендата на учението: Самолет с 10 пасажери и двама пилоти излетял от Букурещ за София. Минути по-късно изчезнал от радарите. Около 9:30 сутринта постъпили множество сигнали на спешния телефон 112 за силен тътен и пожар в местност Стълпище край Русе. Самолет се е разбил на метри от брега. За минути на мястото на инцидента пристигнаха екипи на пожарна, полиция и спешна помощ. В издирването и спасяването на хората се включиха и кораби на Гранична полиция, водолази и хеликоптери от две авиобази. Единият с медицинско оборудване, превози тежко пострадал до болница. Втори хеликоптер успя да евакуира паднал човек в реката.

„Хеликоптер от база „Чайка”, който е военноморски хеликоптер и той работи както тук над река, така работи и над море, когато трябва да се облети, да се вдигне човек от водата”, обясни Живко Петров, зам.министър на транспорта.

НАТО започва учение за ядрено възпиране

Авиоинцидент над река бе възможно най-тежкият сценарий, избран за учението. 

„Самият терен е пресечен, има хълмове, има височини, реката, разбира се, защото това усложнява дейността. Още повече по този начин отработваме и водния компонент, катери, водолази”, обясни още Живко Петров.

„Основното е ликвидирането на пожара във въздухоплавателното средство, своевременното изваждане на пострадалите. В близките години такъв инцидент не е имало, затова в момента учението е насочено за трениране в неспецифична ситуация”, заяви Любомир Баров, зам.-директор на ГДПБЗН.

При мащабна аварийна ситуация в граничния регион, на помощ ще се включват и румънски екипи.