Ароматната подправка е гордостта на село Конаре
Една от най-любимите подправки в южната част на България, а и не само, е самардалът. В търсене на най-вкусната подправка, екипът на NOVA попадна в гурковското село Конаре. Там от векове пазят рецепти, легенди и песни за нея, има дори и дом на самардала. А в събота се провежда и вторият фестивал, посветен на тази изключителна подправка, на който ще има много музика, танци и ястия. Фестивалът се организира с цел набиране на средства за възстановяване на купола на църковната камбанария. Храмът е защитен паметник на културата, но камбанарията му се нуждае от основен ремонт.
В Конаре за самардала всеки разказва с много любов. "Самардалът се бере сутрин рано, защото е много люта билка. Големи сълзи роним, когато го берем - толкова е лют", разказва Мария Хамбарева от село Конаре.
Афганистанският шафран - "семейното растение", в чието отглеждане участват всички в дома
"Започва да се бере, когато растението е високо около 40 см, за да може вече да е излязъл всичкият аромат и цялата сила на подправката да е вътре в листата", твърди и Радка Башалова.
А в село Конаре считат, че там вирее най-ароматната самардала. "Нашият аромат на билката - никъде го няма. Не може да се сравни с нищо", заявява Веска Веселова.
"Защото климатът е най-хубав. Тук е балкански район - в планината сме и в подножието ѝ се ражда и расте тази красива и страхотно уникална лютива подправка", подчертава Радка Башалова от Конаре.
А самардалът в Конаре ръсят на всяко ястие. Но хубавата подправка се прави трудно.
Повече по темата гледайте във видеото.