Това предвиждат дълго чаканите промени в Закона за културното наследство

Нови, драстични глоби за собственици, които оставят сгради, паметници на културата, да се рушат. Това предвиждат дълго чаканите промени в Закона за културното наследство. 

По темата

С дълго чаканите промени в закона се очаква да се намали броят на недобросъвестните стопани на такива ценни сгради. Всеки, който е собственик на сграда, паметник на културата, и я оставя да се руши ще подлежи на тежки санкции. За физически лица те вече ще стигат до 10 000 лева, а за фирми – до 30 000 лева.

Една от рушащите се сгради се намира в центъра на София и е в такова състояние вече трета година и въпреки предупрежденията от общината, никой не взима мерки.

Сред собствениците на пристройката е Божидар. Той разказва, че преди три години там бизнесмен е започнал да строи магазини и от това е довело до разрухата.

От общината дълги години водят преговори със собствениците да ремонтират сградата и пристройката й, но единственият напредък е, че вече имат проект. Промените в закона трябва да улеснят общините в случаи като този.

Според депутата от Реформаторския блок Вили Лилков тези промени няма да доведат до нищо добро, въпреки че е заложен десетократен скок на глобите за неподдържан имот, паметник на културата.

Затова и в София обаче от няколко години санкцията е до 100 000 лева. Високи глоби ще трябват и за справяне с проблемите във Велико Търново. Там само преди дни падна стена от занемарена сграда, също паметник на културата.