Хванати са в действие с набор от инструменти за разбиване

Двама от най-издирваните автокрадци бяха арестувани при пореден опит да задигнат автомобил в столичния квартал "Лагера". Арестуваните са Чочо Омайски, по-известен като Капитана, и Димитър Георгиев, известен като Митко Горнобанския. 
 
По темата
Двамата се задържани от екип на 6-то РУП около 5.15 часа тази сутрин с набор от инструменти за разбиване на автомобили и то в  момента, в който отваряли набелязаната кола.
 
Омайски се е опитал да избяга и е заловен на около 200 метра от местопрестъплението. 
 
„Оставили са лицата да се опитат да извършат престъплението, след което са престъпили към задържане. Хванали са ги, както се казва на калъп, с множество техника, декодери”, заяви главният секретар на МВР Георги Костов.
 
И двамата са задържани преди и са известни в тези среди. Чочо Омайски е сочен за един от лидерите на крадците на автомобили у нас.
 
„Двете лица са от най-знаковия контингент за кражби на автомобили”, обясни Георги Костов. 
 

На кадри, с които NOVA разполага, се вижда как двама души, за които се подозира, че са именно Омайски и Горнобански, проследяват собствениците на луксозен автомобил. Единият се приближава до тях и започва неестествено да държи чантата си, за да е близо до нищо неподозиращите мъже. Вероятно устройство, скрито в нея, пробива безконтактната система на автомобила и само две минути по-късно вторият автокрадец, който чака до желания автомобил, безпроблемно се качва във вече отключената кола и спокойно си тръгва с нея. Схемата е лесна и очевидно позната. 

Двамата крадци са отведени в ареста и ще останат там 72 часа. Вече им е повдигнато обвинение, Омайски - за извършител, а Георгиев - за помагач. За това престъпление законът предвижда до 8 години затвор.

Омайски е обвинени и за нападение над полицай - престъпление, което се наказва с  до 3 години затвор. Димитър Георгиев  пък е предложил подкуп от 1000 лева и  ще има и за това разследване.
 
Омайски е осъждан за закана за убийство и за лека телесна повреда. Георгиев е осъждан за опит за кражба, сега е хванат по време на изпитателния срок на условната му присъда.