"Кристина": Човек опита ли веднъж, не спира...

По темата за справяне с различните зависимости в "На кафе" днес гостува бивша наркозависима.

Скрита зад параван и черно наметало, с преправен глас жената, която условно бе наречена "Кристина", разказа за това как е успяла да се измъкне от капана на хероина.

Тя започнала живота си отначало и дори родила дъщеричка благодарение на престоя си в терапевтичната общност "Феникс".

Преди осем години "Кристина" започва да употребява наркотици. Тя се друса в продължение на една година, след което решава да поиска помощ от родителите си.

"Причината човек да започне е комплекса и не може да се каже защо. Всичко, свързано със забраните като дете, ми е повлияло по някакъв начин, но това в никакъв случай не е единствената причина", разказа "Кристина".

Както често се случва, и тя посяга към наркотика от любопитство, като не подозира какво взима, как влияе и какви са последствията.

"Тук искам да кажа специално на децата, че няма един път. Човек опита ли веднъж наркотик, повтаря. Няма значение от възрастта или пола", каза бившата наркозависима.

"Родителите често си заравят главата в пясъка. Доста често те разбират, когато вече няма какво друго да се направи. Аз самата признах на родителите си, когато вече беше късно", споделя "Кристина".

"Хероинът отваря рецептори на щастието, които после много трудно могат да бъдат затворени. Не може да си 100% щастлив след това. Единственият начин да се отървеш е чрез специализирана помощ, иначе би било чудо", на мнение е жената.

Но тя не вярва в чудеса и затова търси помощ именно във "Феникс". Там тя се лекува 11 месеца, през които минава през три етапа.

"Първият е адаптацията. Вторият – осъзнаването на проблема, а третият - връщането в реалния живот. Така вече съм чиста от 7 години", горда е от този факт "Кристина".

Разберете повече за историята на "Кристина" на Nova Play.