Преди няколко дни две животни бяха застреляни с въздушна пушка, едното почина, а другото беше спасено на косъм, след като бе откарано във ветеринарна клиника...

Варненски квартал се превърна в арена за саморазправа с бездомни кучета. Преди няколко дни две животни бяха застреляни с въздушна пушка, едното почина, а другото  беше спасено на косъм, след като бе откарано във вeтеринарна клиника.

 

Жители от махалата твърдят, че това не е първият случайна насилие над животни. Посред нощ жителите на "Цветния квартал" чуват врява, а на сутринта заварват грозната гледка. За щастие, другото простреляно куче е спасено, благодарение на бързата реакция на хората в квартала, които се обаждат  на природозащитна организация. Животното е откарано във ветеринарна клиника.

 

В момента от полицията разследват случая, но все още извършителят не е известен.  Местните имат предположения, но се страхуват да ги споделят. Жителите от квартала разказват, че стрелбата по бездомните кучета не е първата проява на насилие над животни.

 

От ветеринарната клиника разказаха, че често приемат животни, претърпели насилие. Често е от кварталите от междублоковите пространства. Много е удобно да се стрелят кучетата, които се събират на глутница, които се събират и са удобна мишена.  Често са случаите на блъснато животно, по някаква причина хората си мислят, че това е един удачен вариант да се решава проблема с бездомните животни.

 

Според природозащитниците по-добрият начин за решаване на проблема с бездомните кучета е кастрацията и прибирането в приют. На много от тях те намират и осиновители.

 

Защитниците твърдо подкрепят промените в закона за насилие над животни, приети от НС на първо четене преди около месец.

 

Законопроектът за по-строги санкции за насилие над животни предвижда парични санкции и затвор от 1 до 3 години. Промените в Наказателния кодекс бяха приети след разследване на Нова телевизия за кучешките боеве.