Около тази позиция се обединиха наблюдател на пазара и зам.-председателят на ДСБ в "Часът на Милен Цветков"...

Пазарът на горива у нас деградира, а цените на горивата са прекалено високи. Около това мнение се обединиха зам.-председателят на ДСБ Димитър Бъчваров и Христо Химчев, наблюдател на петролния пазар, в "Часът на Милен Цветков".


По думите на Бъчваров пазарът на горива е монополизиран, защото има картелно споразумение. Химчев допълни, че монополът на "Лукойл" води до нереалните цени на горивата. Той обясни как се е стигнало до това положение.


"2001 г. е имало 1800 бензиностанции, от тях 1200 са много малки, а останалите са на основните петима играчи. Пазарният дял на малките е бил от порядъка на 51%, тоест те са регулаторът на пазара. Към днешна дата петте големи държат 91% от пазара. От тях 22% са на "Лукойл", която притежава над 200 бензиностанции", поясни Химчев.


Зам.-председателят на ДСБ отбеляза, че не трябва да се забравя, че "Лукойл", освен рафинерия, предлага и крайния продукт. По този начин положението й е господстващо.


В България конкуренцията на пазара на горива е разрушена и държавата е длъжна да я възстанови. Ако тя възстанови конкурентите условия, цените ще паднат, на мнение е Бъчваров.


"Някой по веригата в България трупа много по-големи печалби, отколкото колегите си в цяла Европа", така той си обясни разликата в цените на горивата в различните страни в Европа.