Повече от 50% от похитителите имат емоционални проблеми. В никакъв случай не са за подценяване. В момента похитителят има оръжие, действа импулсивно и на практика е непредвидим...

 

"Силовите действия не са гаранция за спасяването на живота на заложниците. Това, което е направено досега, е правилно и достатъчно".


Това заяви в студиото на "Календар" бившата барета и психолог от отдела за борба с тероризма Сергей Куртев във връзка с обира в Сливен. Екипът за преговори е обучен добре и е сработен  с отряда за борба с тероризма, заяви Куртев.


"В изработването на инструкциите за работа при подобни случаи са включени психолози и различни специалисти при криза с преговори. Предполагам, че няма да се стигне до нови жертви", изрази надежда той.


По думите му е важно да не се допусне нараняване на други хора. Трябва да се разгонят зяпачите и да не може похитителят да получи информация отвън. И медиите трябва да внимават, за да не помогнат на похитителя, предупреди бившата барета.


"Повече от 50% от похитителите имат емоционални проблеми. В никакъв случай не са за подценяване. В момента похитителят има оръжие, действа импулсивно и на практика е непредвидим", заяви Сергей Куртев.