Употребата на СРС-та у нас е "извращение и показва пълен произвол", смята зам.-председателят на БХК...

Според доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) положението с човешките права у нас се влошава.


"Сферите със сериозно влошаване са полицейското насилие; нахлуването в личната сфера на гражданите, посредством подслушване и следене; както и независимостта на съда и справедливия процес", обясни в "Здравей, България" зам.-председателят на БХК Маргарита Илиева.


Тя посочи само една, която е с положителна тенденция, и това е защитата на правата на децата в институциите. Похвална е стратегията на правителството - "Визия за деинституционализацията на децата в България", която бе откроена и от Европейската комисия.


Маргарита Илиева даде за пример, че миналата година Европейският съд по правата на човека в Страсбург се е произнесъл с рекорден брой осъдителни решения срещу България за полицейска бруталност – общо 8. От тях 4 за смърт и още 4 за насилие, причинило телесни повреди, включително един на потенциално смъртоносно прострелване.


За всички от тези случаи няма ефективно разследване, заключава съдът в Страсбург. В три от решенията си той казва изрично, че самият български закон, относно употребата на сила и огнестрелното оръжие от страна на полицията, е дефектен.


"Необходима е промяна в Закона за МВР и това е наша активна кампания. Опитваме се да привлечем вниманието на обществото и смятаме, че това правителство непременно трябва да го промени и да поправи бездействието на поредица предишни правителства", заяви зам.-председателят на БХК.


По думите й българските институции се провалят в защитата на нашите права, тъй като това трябва да се случва у нас, а не в Страсбург.


Относно драстичното увеличаване на случаите, в които се използват СРС-та, Илиева заяви, че "това е извращение и показва пълен произвол", както и неспазване на закона в най-същинската му част, която засяга контрола върху тях.