Равносметката - много паднали дървета, счупени клони, райони без ток, паднали керемиди от покриви и стъкла на прозорци...

Националният институт по метеорология и хидрология обяви оранжев код в областите Плевен, Велико Търново и Русе заради силния вятър.


Това е предпоследният код по скалата за сила на вятъра, по-силен от него е само червеният. В другите области на България остава обявеният жълт код. Заради силния вятър без ток останаха  Панагюрище и Стрелча.


В Шумен силният вятър събори две дървета и начупи клони на десетки. Огромен бор рухна до алея на жилищен блок. Дървото се сгромолясало след полунощ, когато за щастие по това време не са преминавали хора, а под него не е имало и автомобили.


Друго дърво рухна от поривите на вятъра в парк \"Кьошковете\". От \"Гражданска защита\" увериха, че няма пострадали хора от поривите на вятъра, които достигнаха до 20 м/сек. Обезопасени са местата, на които са паднали ламарини от жилищните сгради. Падналите клони са почистени.


Умерен до силен вятър със скорост между 12 и 16 метра в секунда духа в Силистра. Най-осезаемо силата му се усещаше на по-високите етажи в жилищните сгради и на дунавския бряг.


За разлика от морето обаче поривистият северозападен вятър не създаде проблеми за корабоплаването по реката, но пък покри града  в пелена от прах, отпадъци и изпочупени клони.


Заради вятъра много силистренци предпочетоха днес да останат в дома си,  вместо обичайната съботната разходка в дунавския парк на града. В същото време силният вятър нанесе поражения  върху сгради, смъквайки керемиди от покриви и стъкла на прозорци. Няма данни за други  по-сериозни щети.


Във Велико Търново скоростта на вятъра достигна 72 км в час. Стихията не можа да нанесе сериозни материални щети, но причини неудобство на тези решили да се разходят през почивния ден. В късния следобед вятъра утихна и донесе дъжд.


При поривите вятъра за кратко вдигаше облаци прах, а сигналите до „Гражданска защита\" се ограничиха до скършено дърво в двор на манастир, десетки изпочупени клони в града и няколко ответи ламарини. В нито един от случаите обаче не се наложи намесата на спасителите.