Собствениците на агнета от районите, в които се разпространи болестта шап, ще могат да продадат животните си преди Великден и Гергьовден...

 

Собствениците на агнета от районите, в които се разпространи болестта шап, ще могат да продадат животните си преди Великден и Гергьовден.


Това ще стане при специални мерки за сигурност, които ще бъдат уточнявани с Европейската комисия до края на следващата  седмица.


Така земеделският министърът Мирослав Найденов се опита да успокои фермерите от цялата Бургаска област, които пропътуваха десетки километри, за да чуят лично от него какво ще се случи с поминъка им.


Министърът на земеделието обеща на животновъдите коридор, по който здравите агнета ще бъдат изведени от фермите и транспортирани до кланиците още преди Великден и Гергьовден.


Кои ще бъдат кланиците не е ясно. В Бургас има две, които не работят. Животновъди се притесняват, че до празниците агнетата ще станат непродаваеми заради наднорменото тегло и това ще им донесе нови загуби.


Министър Мирослав Найденов обеща от понеделник да започне 100-процентово обезщетяване на хората, чиито животни са умъртвени.


Областните управители ще бъдат задължени с отпуснатите пари - около 8 милиона лева, да започнат изграждането на ограда на границата с Турция, като една от мерките за ограничаването на болестта.


Съоръжението трябва да бъде готово до есента, когато заради ниските температури има опасност отново заразата да покоси чифтокопитните в пограничните райони.