\"Островът\" на Камен Калев и \"Аве\" на Константин Божанов, са селектирани за Петнадесетдневката на режисьорите и Седмицата на критиката на 64-ия кинофестивал в Кан.

\"Островът\" на Камен Калев и \"Аве\" на Константин Божанов, са селектирани за Петнадесетдневката на режисьорите и Седмицата на критиката на 64-ия кинофестивал в Кан, а \"Кецове\" на Валери Йорданов и Иван Владимиров е включен в състезателните програми на Москва и секцията \"На изток от запад в Карлови Вари\", съобщиха от София филм фест.

Вторият игрален филм на Камен Калев \"Островът\", който разказва за млада двойка, чиято любов е поставена на изпитание на малък остров в Черно море, е поканен за конкурсната програма на секцията Петнадесетдневка на режисьорите в рамките на 64-ото издание на фестивала в Кан. Филмът бе представен като проект през 2004 г. на София Мийтингс.

Актьорският състав включва френския модел и актриса Летисия Каста, датския актьор Туре Линдхарт и българските им колеги Бойка Велкова, Руси Чанев, Михаил Мутафов и др. \"Островът\" бе определен от престижното френско списание \"Cahiers du cinema\" за едно от най-очакваните заглавия на 2011 г. В рамките на 14-ия Международен София Филм Фест дебютният игрален филм на Камен Калев \"Източни пиеси\" получи награда Кодак за най-добър български филм и награда на международното жури (Special Mention).

Българският режисьор Константин Божанов ще представи своя дебютен игрален филм \"Аве\" в конкурсната програма на Седмицата на критиката. В рамките на програмата, която празнува тази година 50-ата си годишнина, са поканени общо седем заглавия. \"Аве\", с участието на младите Анжела Недялкова и Ованес Торосян, разказва историята на Камен и 17-годишната Аве, която го въвлича в куп премеждия. Филмът беше представен като проект на 6-ото издание на София Мийтингс през 2009 г., а тази година отново там режисьорът представи и проекта си за втори игрален филм \"The Bus\".

Дебютният игрален филм на Валери Йорданов и Иван Владимиров \"Кецове\" е селектиран за участие в международния конкурс фестивала в Москва и в конкурсната програма на секцията \"На изток от запад\" на фестивала в Карлови Вари. В \"Кецове\" шестима млади хора бягат от житейските си неуспехи и от агресията в града далеч, към морския бряг. През 2010 г. филмът беше представен като част от \"Проекти в развитие\" в рамките на София Мийтингс. /БГНЕС