Какво следва за следващите класирания...

3000 деца останаха извън първата класация за наесен в първа група на столичните детски градини. Резултатите ще бъдат обявени официално утре на интернет страницата на общинската информационна система, в самите ОДЗ-та и в имейли до родителите.

Родителите на приетите деца имат двуседмичен срок за записване. Малкият Мариян вече знае, че не е приет.

Семейството на Мариян живее в Младост 4. В квартала има две детски градини, като за по-желата от двете да били обявени само 4 места в първа група.

Съветите към всички родители в София, за да имат някакъв, вместо никакъв шанс, е да направят максимално широк избор от детски градини.

Ако не в техните, в други райони, където има свободни места или където напливът е по-малък. За родителите на Мариян обаче тази насока е безполезна - понеже за тях не е все едно дали посред зима Мариян ще пътува до друг квартал.

Друг съвет е след всяко класиране родителите да пренареждат своите кандидатури, защото процесът е изключително динамичен.

Към този съвет от сдружение \"Настоящи и бъдещи малки\" поискаха, когато един родител се реди на една опашка, да има ясна представа дали да се надява, или да не се надява.

А поводът за забележката  - дали защото записани, но реално не посещаващи деца така и стоели в списъците, имало случаи на несъответствия между обявените места и броя на записаните.

Колкото до Мариян и неговите шансове да посещава общинска детска градина в квартала - от общината уточниха, че за \"Младост\" вече е направено много, а остър недостиг на места има и в други райони. За сметка на това, в четири от 24-те, кризата вече била преодоляна.

До края на годината планът е за първа градинска група да бъдат разкрити 1000 нови места.