Киногилдията е готова да поднови протестите си, ако правителството не обяви категорично, дали ще има финансиране на нови проекти до края на годината.

Киногилдията е готова да поднови протестите си, ако правителството не обяви категорично, дали ще има финансиране на нови проекти до края на годината. Както \"Календар\" ви съобщи, конституционният съд отмени текст от закона за бюджета, в който пишеше, че държавата ще финансира правенето на филми, но само \"при възможност\".

След отмяната на този текст от конституционния съд, държавата трябва да отпусне към отделените 10 милиона лева за тази година още 7 милиона и 600 хиляди. Само така законът щял да бъде спазен  100 процента.  

В момент, когато българското кино се представя успешно по световните фестивали и пълни залите, държавата не трябва да се оттегля – апелира гилдията към всички отговорни институции, начело с премиера Бойко Борисов.

Гилдията се надява да бъде удължен дадения от правителството срок от 15 дни за изработване на стратегия за развитието на българската филмова индустрия.