Племенницата на оперната прима – Милена Стойкова дари около 20 предмета, принадлежали на именитата певица. Поводът – на 6 май Гена Димитрова трябваше да навърши 70 години.

Лични вещи и две от наградите на световноизвестната оперна прима Гена Димитрова са вече част от експозицията на националния исторически музей.

Племенницата й – Милена Стойкова дари около 20 предмета, принадлежали на именитата певица. Поводът – на 6 май Гена Димитрова трябваше да навърши 70 години.

Повече от 35 години Гена Димитрова триумфира по световните оперни сцени, жъне невиждани успехи в Ла Скала, Метрополитън, Ковънт Гардън, Щатсопера, и Арена ди Верона. Наричат я новата Мария Калас, партнират й най-големите диригенти и певци на 20 век – сред които и тримата тенори – Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Хосе Карерас.

Според критиците, ролите й на Абигейл от \"Набуко\", на лейди Макбет и на принцеса Турандот са се превърнали в образец за певческо майсторство.

Шест години след смъртта на неповторимата прима, ще можем да видим на живо част от костюмите, с които е гастролирала по световните оперни сцени. Предстои Националният исторически музей да организира изложба, в която ще бъдат показани още снимки от личния архив на певицата и афиши от постановки с нейно участие.

Сред дарените предмети са международния приз за принос към изкуството – \"Златният стрелец\" и наградата \"Джовани Дзантело\" за лирика - статуетка уникат.