Фатални ли са \"мъртвите души\" за президентсаките избори, които наближават?

Така наречената \"мъртва душа\" или \"фантом\" е име в избирателния списък, зад което няма съществуващ избирател в избирател. Зад това име може да има избирател в чужбина или починал такъв, но този избирател не е в страната. Това поясни проф. Михаил Константинов - математик и бивш член на Централната избирателна комисия.

По негови изчисления, броят на \"мъртвите души\" в избирателните списъци възлиза на един милион. От тази бройка, процентът на имена на починали избиратели е значително малък. Основно става въпрос за хора, които живеят в чужбина и изобщо не идват в България и не гласуват.

На повечето избори, с изключение на президентските, ако комисиите си гледат работата, не са вредни. Ако комисията отбележи колко точно са гласували, списъкът няма никакво значение.

Проф. Михаил Константинов заяви, че българските власти са били сигнализирани още през 1991 г., че \"мъртвите души\" са фатални за президентските избори, които наближават.

Според госта в студиото, този проблем може да бъде решен много лесно – чрез активна регистрация. Така, всеки, който иска да гласува, трябва да отиде в общината и да се регистрира.

Конституцията иска да са гласували повече от половината избиратели и повече от половината от тях да са гласували за един кандидат, за да има избран кандидат на първи тур от президентските избори. Тази глупост в българската конституция трябва да бъде изчистена. Не може да искате половината от нещо, което не го знаете. Ние не знаем избирателите в България. Това заяви проф. Михаил Константинов.