Оказва се, че съкращаваме почти всички пера в домашния бюджет, но не и разходите за цигари и алкохол. Годишно шуменецът изпива по 27.4 литра алкохолни напитки.

Кризата - не само с цените на горивата, ни прави по-предпазливи по отношение на разходите. Домакинствата задължително се съобразяват с промените в доходите си.

В София, например, средният годишен разход е над 4000 лева, а в Шумен - под 2630 лева. Традиционно, основната част отива за храна.

От какво се ограничаваме и за какво даваме повече пари?

През 2010 година шуменските домакинства харчат близо 39% от доходите си за храна, показват статистическите данни. По-малко пари заделяме за жилището, ограничаваме потреблението на ток, вода и транспорт, по-рядко ползваме здравни услуги.

Първо място в менюто на шуменци – 106 кг годишно заема хлябът. Второ място с над 55 кг заемат зеленчуците, следват плодовете - средно по 34 кг за година. Другото голямо перо от бюджета са битовите сметки.

През изминалата година шуменци все по-рядко обновяват гардероба си.

Оказва се, че съкращаваме почти всички пера в домашния бюджет, но не и разходите за цигари и алкохол. Годишно шуменецът изпива по 27.4 литра алкохолни напитки. Основна причина харчовете за алкохол и цигари да нарастват са скокът на цените им - 3.4% за алкохола и близо 34% на цигарите.