Знаем ли как да избираме такива стоки и какво освен цената трябва да ни води при избора, за да бъдат напълно безопасни за нас и децата ни?

Преди началото на летния сезон - най-купувани по Черноморието са банските костюми и надуваемите играчки. Проверява се дали поясите и надувните дюшеци имат инструкция за ползване на български език. Посочено ли е указание за възрастта, под която не може да се ползва от деца, както и произхода на стоката. За да бъдем спокойни за безопасността на децата си при избора на плажни стоки, е необходимо да се интересуваме от тази  информация, а не само за цената .

Рисков продукт са банските костюми за момиченца на възраст до 7 години. Горната част на костюма трябва да е задължително с пришити презрамки. Въпреки изискването на КЗП детски бански за момиченца под 7 години да нямат връзки се оказа, че в Слънчев бряг такива се продават. Интересното е, че и двата модела бански са произведени от български фирми. Но изборът да осигурим безопасност на детето си е в самите нас.

От Комисията  припомнят, че информация и снимки за всички продукти, които са опасни за децата ни и самите нас са качени в интернет страницата им. Ако край морето нямаме достъп до интернет, най-добре е да търсим информация върху самия продукт, за да може почивката ни да бъде наистина такава.