Съобщения с текст: \"Откажете се от политиката!\" е получавала Меглена Кунева веднага след евроизборите...

Знам достатъчно, че в някои щабове има специални звена за проучване на опонента, където проучването е свързано и с физическото му проследяване. Аз нямам какво да крия, но е излишно губене на ресурс, защото всяка партия, всяка пропаганда трябва да е комуникация с хората, а не кой какво казва за другия. Това каза пред Дарик радио бившият еврокомисар Меглена Кунева, кандидат за президент.

Веднага след европейските избори не съм го споделяла, започнах да получавам заплахи със sms по моя български номер, аз не реагирах. Заплахите бяха: \"Откажете се от политиката!\". След това започнаха да идват на белгийския номер, след това и на комисарския ми номер.


Тогава се обърнах към службите в комисията. Те се свързаха с българските власти и тези заплахи спряха. Оттогава досега не съм получавала такива заплахи, заяви Кунева.

Във връзка с еврофондовете, Кунева каза, че ние ще имаме толкова пари, колкото успеем да усвоим. \"Бюджетната рамка се преговаря от страните - членки, там не преговаря главният преговарящ, такава фигура няма, преговаря финансовия министър и министър-председателя.

Проблемът е дали националните ти приоритети съответстват на начина, по който европейският бюджет е предвидил развитието на Европа. Не е вярно, че България не може да се конкурира. Няма смисъл от тупане по гърдите патриотично, а да направим доказателства за това. Има университети, в които можем да бъдем водещи. Много важно е кои са националните ни шампиони, на какво залагаме – на медицината ли, на образованието ли. Целите на Европа 2020 е повече хора с образование. Най-големият ни проблем е, че 23% не завършват училище, подчерта Кунева.

Според нея трябва да се види каква е подготовката на всеки един сектор да усвои парите от еврофондовете.

\"Няма как да се предложи промяна, без да има снимка и оценка на момента, без дебати. Ние трябва да заложим на образование, високи технологии, патенти, това са големите пари. Повече иновации в малкия и средния бизнес. За съжаление частните компании не инвестират в иновации. Трябва да има наваксване в тези дупки, за да усвоява България парите, които има. Умно би било да видим като строим магистрали как те се свързват с Европа. Дали, когато строим моста Видин-Калафат, не трябва да помислим за магистрала, която да води до там\", каза Меглена Кунева.