Над 5000 домакинства в града месец и половина вече живеят в непоносимите жеги без питейна вода

Бедствено положение обявиха в град Костандово, община Ракитово, заради липсата на питейна вода. 

Над 5000 домакинства в града месец и половина вече живеят в непоносимите жеги без питейна вода. Хората са притеснени, защото всеки момент в града може да пламне епидемия.

 

От Кризисния щаб съобщиха, че проблемът може да бъде решен едва след 25 дни, когато се намерят пари за допълнителен водопровод.

 

С въжета и кофи хората вадят вода от кладенците, с която поят животните. Те самите си купуват от магазина.

 

Така от кладенци и нерегламентирани водоизточници жителите на Костандово всеки ден се снабдяват с вода. Ползват я за битови нужди, защото е негодна за пиене. И недоумяват - живят в Балкана, а чешмите им са пресъхнали.

 

В града има 5 чешми, от които само 5 дни в седмицата тече минерална вода. Проблемът с питейната вода засяга сериозно и детската градина. Тя се посещава от 150 деца. Всеки момент може да бъде затворена от Здравната инспекция.

 

Жителите обвиняват ВиК-то, че пренасочва водата им към новопостроените хотели в Чигов чарк. На свой ред водоснабдителното дружеството вини хората за недостига на вода.

 

Решение на проблема има. Трябва да се изгради допълнителен водопровод към Костандово. Според кмета той ще струва над 50 хиляди лева - пари, които ги няма в градския бюджет.