Издатели свързаха предстоящото разследване с техен сигнал до премиера Бойко Борисов...

Комисията за защита на конкуренцията започва разследване на пазарите на издателство и разпространение на печатни издания.

 

Малко след това официално съобщение трима издатели дадоха пресконференция по същата тема и свързаха предстоящото разследване с техен сигнал до премиера Бойко Борисов.

 

От официалното съобщение на комисията става ясно, че ще проверяват условията за ефективна конкуренция на вестникарския пазар, отношенията между основните участници, разпределението на пазарните им дялове и има ли \"евентуални форми на нарушение на Закона за защита на конкуренцията\".

 

Изрично за \"Календар\" от комисията уточниха, че всичко, което считат за необходимо по случая, са го огласили.

 

За повода говориха издателите Кристина Патрашкова, Явор Дачков и Недялко Недялков. По думите им предстоящото разследване е резултат от тяхна среща от сутринта с премиера Бойко Борисов.

 

На пресконференция те алармираха, че \"медийната империя на депутата от ДПС Делян Пеевски е завзела не само много медии, но и 80% от разпространението на вестници в България.\" Този следобед Делян Пеевски не отговаряше на телефона си.

 

За \"Календар\" премиерът каза, че се радва, че точно издатели, които най-много го критикуват, го цитират като гарант на свободата на словото в България. Уточни, че Комисията за защита на конкуренцията не му е подведомствена и изрази очакване за успешен резултат от проверката.