Забележки има и към условията в арестите и затворите и социалните домове...

България трябва да приеме и да гарантира изпълнението на необходимите мерки, за да сложи край на разпространението на съобщения и послания, свързани с полови стереотипи в обществото, съобщават от Фондация \"Български център за джендър изследвания\".


На 13 и 14 юли тази година в Женева българска делегация представи третия доклад на България за прилагането на Международния пакт за гражданските и политически права пред Комитета по правата на човека към ООН.


ООН приветства изпълнението на Националната стратегия за насърчаване на равенството между половете (2009-2015 г.) и същевременно препоръчва да се разработят допълнителни политики за ефективно прилагане на равенството между половете, както и да се приеме и прилага конкретно законодателство за равенството между жените и мъжете, като по този начин официално се признае особения характер на дискриминацията срещу жените.


България трябва да приеме и да гарантира изпълнението на необходимите мерки, за да сложи край на разпространението на съобщения и послания, свързани с полови стереотипи в обществото.


Комитетът изразява загриженост за малкия брой случаи на домашно насилие и в частност – домашно насилие срещу жени, които достигат до съдилищата и в които се налагат съответните санкции.


В своите препоръки Комитетът е изразил загриженост и за лошите условия в арестите и затворите, честото използване на езика на омразата в публичното пространство, насилствени и дискриминационни практики срещу деца и възрастни с увреждания в домовете. /БГНЕС