В столицата шест станции мерят колко са вредните емисии във въздуха...

Докато всички се изнасят към морето, в София остават все по-малко коли. По-чист ли е станал въздуха заради слабия трафик и колко по-мръсен е той в най-оживените курорти?

Освен на по-бързото предвижване, столичани могат да се порадват и на по-чист въздух. По традиция именно в летните месеци нивото на фини прахови частици намалява. Допустимата норма е 50 микрограма.

Само в столицата има шест станции, които постоянно следят за замърсяването на атмосферата. А данните на агенцията по околна среда са абсолютно достъпни за хората.

Най-големият враг за въздуха са азотния и въглеродния диоксид както и фините прахови частици. Те се оказват и невидим враг за здравето ни. И ако през лятото в близо двумилионната София въздухът е по-чист, то през зимата се оказва, че вдишваме много повече прахови частици от колкото през останалото време.

Най-голям замърсител на въздуха са промишлените предприятия и автомобилите. За да се спасим от мръсния въздух, честото почистване на улиците може да помогне. Според еко-експертите, София  е сред най-мръсните столици в европа. Гласът на народа обаче казва друго.

Най-лесният начин да разберем дали въздухът в града ни е чист, е ако по дърветата има лишеи, обясниха още експертите.

 

И още по темата - \"Какъв въздух дишаме в морските курорти?\" - ТУК.