Дори и развалено, на външен вид кебапчето, или кюфтето, си изглежда добре...
Как да сме сигурни, че кюфтето или кебапчето от топлата витрина в магазина, не е развалено и за какво да гледаме, преди да си го поръчаме?
Практиката на Агенцията по безопасност на храните показва, че само един ден по-рано едно кебапче може да е било на щанда с охладените продукти.
Дори и развалено, на външен вид кебапчето, или кюфтето, си изглежда добре. Чубрицата може да ни заблуди до първата хапка.
Усетим ли го, не си струва да рискуваме нататък, защото ние не знаем какво е ставало с нашето кюфте между охладената и топлата витрини - или в температурния диапазон от 5 до 60 градуса. В него много бързо се развиват бактерии, които не ни вещаят нищо добро. Друг риск можем да преценим в аванс още в магазина - важно е дали ще ни подадат кюфтето топло, или студено.
Ако решим да се откажем от кюфтето, стига да е в срок на годност, да е бил на студено и да не е пипан с мръсни ръце, шпековият салам няма как да се е развалил.