В същото време - няма орган, който да контролира интернет-хазарта у нас...

Няма орган, който да контролира интернет-хазарта у нас, коментира председателят на Държавната комисия по хазарта. Според закона, всички наши фирми за залагания, трябва да имат лиценз от комисията и да плащат данъци. Никъде това не важи за интернет сайтовете. В същото време все повече българи разиграват покер в мрежата за хиляди долари.

Димитър Бакърджиев играе покер по интернет вече няколко години. Работи като проектант към строителна фирма и си докарва месечно от залагания още една заплата.

На монитора виждаме само нашите карти и при всяка ръка преценяваме дали и колко да заложим. Ключът към успеха се нарича правилно решение, а то според Митко е резултат повече на опит, отколкото на късмет.

Митко смята, че покер-сайтовете печелят доста от няколкото процента такси, които взимат от играчите при всяко залагане - при това, без да са финансови пирамиди. Според комисията по хазарта обаче е много лесно един покер-сайт да бъде пирамида.

Проблемът е, че в България няма закон, който да контролира хазарта по интернет, така както го прави върху казината, например. Повечето сайтове са чужди, но би трябвало да вземат лиценз и да плащат данъци, защото им плащат български играчи, твърдят от комисията.

Единствено при сигнали от играчи, които са вкарали пари през кредитната си карта, но не са получили такива при печалба, комисията сигнализира на антимафиотите от ГДБОП. Шансовете да си получат сумите обаче са въпрос на дълги издирвания с неизвестен край.