МВР е получило близо 4.8 милиона лева от дарения за половин година...

МВР е получило близо 4.8 милиона лева от дарения за половин година, стана ясно от публикувания регистър на ведомството. Най-голямата получена сума, според данните, е малко над един милион и 237 хиляди лева. Парите са дарени за преустрояване на компютърни системи и софтуерни продукти от голяма автомобилна компания.

 

Владимир Церовски е управител на една от стотиците фирми, които през последните години са дарили на МВР уреди или консумативи. Занимава се с охранителна дейност. Доставил два принтера с копирни устройства на стойност 328 лева. Поискали му ги.

 

Владимир, който е бил служител на МВР до 98-ма година, разказва, че дарил на добра воля, а не за изгода от службата за контрол над оръжията. Подбудите за едно дарение към МВР могат да бъдат различни. По закон дарителите на пари, стока или услуги към държавни институции получават и данъчни облекчения.

 

Дарения под формата на гориво, канцеларски материали, компютри и принтери за полицейски поделения из цялата страна са най-честите в публикувания регистър. Най-скъпото - за милион и 400 хиляди лева, е получила дирекция комуникационни и информационни системи – за мрежа от компютри и софтуер.

 

Най малката сума, посочена в регистъра е 20 лева – за гориво към районно управление – Ловеч. На места, където дарителите са давали пари не във вид на стоки или услуги, в графата „предмет на договора е вписано само „парична сума", без да се уточнява за какво е изразходвана.

 

Главната дирекция \"Борба с организираната престъпност\" е имала 18 спонсорства, като най-сериозното е за 30 хиляди лева от държавната фирма \"Булгартабак холдинг\". Интересни данни виждаме за едно дарение от фирма за ремонт на помещение, където в графата за стойност е изписано нула лева.

 

За всички публикувани данни в регистъра МВР се застрахова, че са възможни и печатни грешки. Преди дни парламентът отказа да отреже МВР от всички дарения, като отхвърли предложението за това, внесено от Христо Бисеров от ДПС.

 

От министерството обясниха, че ако се забранят даренията, то няма да може да усвоява пари по европейски програми, а годишният бюджет е недостатъчен за нуждите му. За 2011 година той е милиард и 6 милиона лева.