Така тази част от Несебър ще може да се доближи още до автентичния си облик...

Старият Несебър ще може да се доближи още до автентичния си облик. От Общината са разпоредили всички рекламно-информационни табла да бъдат премахнати от летния сезон.

 

След като стана ясно, че от новия сезон няма да има улична търговия със сергии, в Стария Несебър ще бъдат премахнати и всички шарени реклами, модерни билбордове и неонови табели. Информационните табели вече трябва да имат облик, съобразен със старинната архитектура на древна Месамбрия, според изискванията на ЮНЕСКО. Изискванията ще засегнат и търговците на бира и безалкохолни напитки.

 

„Също така тенти, чадъри, там трябва да бъдат едноцветни, не може да бъде тази шарения, която дават фирмите на съответните марки безалкохолни или други видове бира", категоричен е Николай Димитров – кмет на Община Несебър.

 

Наредбата разпорежда всички рекламни табели да бъдат с минимални размери и изработени от специално посочени материали. Ограничение има също за цветовете и шрифтовете на рекламните надписи.

 

 „Всички круизи, всички туристи, които посещават общината, идват и в Стария град защото знаят, че това е световно наследство", допълни кметът.

 

Някои търговци вече сами демонтираха старите рекламно-информационни табели и поставиха такива със старинен дизайн. Идеята е приета по различен начин от местните.

 

Наредбата за облика, съобразен със старинния вид на архитектурата, вече е в сила, а от следващия месец общинската администрация на Несебър започва проверки.

 

Репортер: Елена Танева