Суджукът стана първото българско защитено географско наименование в Европа...

 

Празник на горнооряховския суджук събра майстори и любители в Горна Оряховица. Пред скарите имаше дълги опашки, а димът от суджук на гребен закри небето. Освен в правенето и в консумирането, горнооряховци показаха майсторлък и в изкусното рязане на суджука. 

 

Празникът се провежда само няколко месеца след като горнооряховския суджук стана първото българско защитено географско наименование в Европа. 

 

Горнооряховци правят суджук от векове. За страстта им към вкусното мезе има десетки истории, но любимата на всички е тази с именития им съгражданин Атанас Буров. Когато довел първите инвеститори над града,  от скарите със суджук се вдигал такъв пушек, че  чужденците се объркали, за миг  решили, че са в индустриална Англия.

 

А според вековната традиция, суджука става вкусен, когато е направен от чисто говеждо месо и специален микс от подправки. 

 

Репортер: Йовка Драганова