Недоволни клиенти на заведения подават сигнали, инспекциите се бавят...

 

Въпреки законовата забрана за тютюнопушене на закрити обществени места продължава подаването на сигнали за неспазването й. Забраната влезе в сила от 1 юни, когато започнаха и първите проверки на заведенията.

 

Пореден такъв случай беше регистриран в столично заведение, където сервитьорите по навик или не продължават да поставят пепелници по масите. Клиенти на заведението решили да попитам защо се носят пепелниците след влизане в сила на забраната и получи оклончив отговор от сервитьора, че такова е нареждането на салон управителя.

 

След силното раздразнение на хората те решават да се обадят на дежурния телефон, на който се подават сигнали за нередностите. Сигналът е подаден към 21.00 часа, но до полунощ инспекция на заведението не е направено, коментира жената, която се е обадила. Оказа се, че този телефон работи с работното време на Столична регионална здравна инспекция - от 8:30 до 17.00 часа. Въпреки това от "Здравен контрол" увериха, че подаденият сигнал е записан по законово определения ред и проверка ще бъде направена.

 

От здравната инспекция коментираха така случилото се: „Това ще се случва, докато хора свикнат и започнат да спазват закона".

 

Мобилните екипи, които проверяват заведенията дори и в късните часове, работят по определен график и в определени райони и те не могат веднага да отреагират след подаден сигнал, заявиха от инспекцията. Задължително е и присъствието на полицията, особени по време на нощните проверки, допълниха.   

 

От всички извършени проверки до момента, които са 343,  има осем санкционирани, добавиха от „Здравен контрол".  „За мен това значи, че хората спазват забраната" коментира още д-р Христина Коларова, която е директор на „Здравен контрол".

 

„Отговорността не е само на здравния инспектор, но и на управителя на заведението" смята тя.

 

За физическо лице, което не спазва забраната за пушене на закрито обществено място,  глобата е от 300 до 500 лева, за търговци - 1000-1500 лева, а за по-големи фирми сумата е от  3000 до 5000 лева.