Европа се гордее с постигнатото от България, заяви еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хаан...

 

Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хаан и министрите Лиляна Павлова, Ивайло Московски и Мирослав Найденов откриха официално ЛОТ 2 на магистрала "Тракия" - от Стара до Нова загора. Така, по маршрута към морето, се добавят още 32 км първокласен път.

 

Участъкът се простира на територията на две области – Стара Загора и Сливен, където се намира и най-натовареното място, по-известно като „участъка на смъртта".

 

Изграждането на ЛОТ 2 е на стойност 137 868 000 лева, като 80 на сто от тях са  отпуснати по Оперативна програма „Транспорт". Строежът на съоръжението започна в началото на юни 2010 г., като са направени 700 000 кубически метра изкопни работи. Монтирани са 105 000 метра стоманени предпазни огради. Построени са общо 20 мостови съоръжения.

 

"До 12 дни ще бъде готов и третият ЛОТ на магистралата", заяви министър-председателят.

 

Той обясни, че по-рано днес е направил инспекция на трасето от Нова Загора до Ямбол, където се е наложило преасфалтирането на цели 17 км от пътя, защото „страната ни е дала дума на Европа да строи качествено". Въпреки това Лот 3 ще бъде открит предсрочно, увери Борисов.

 

"България не случайно е станала член на Европейския съюз. Страната ви е доказала, че тук идеите не остават само на хартия, а се реализират в срок и в рамките на определения бюджет. Европа се гордее с постигнатото от България", заяви еврокомисар Хаан по време на церемонията по откриването на вотрия ЛОТ на "Тракия". 

 

"Днес ние пращаме "отсечката на смъртта" в историята. Но и днес ние пишем история, защото сме на път да изпълним заветната мечта на българите за АМ "Тракия", подчерта държавният глава Росен Плевнелиев. 

 

Репортер: Десислава Младенова