Цветан Антонов напуска България, за да избяга от лагера на смъртта в Белене...

Екип на Новините на Нова засне история, достойна за сценарий на сапунен сериал, който разказва за връзката между пернишкото село Лобош и бразилския мегаполис Рио де Жанейро.

 

Цветан Антонов завършва гимназията в Перник и записва математика в Софийския университет. Годината е 1949-та. Женен е и очаква първото си дете. Смразяваща призовка обаче е на път за го отведе в лагера на смъртта Белене. Той обаче поема в друга посока. Заминава за Турция, където е приет в бежански лагер. Оттам съдбата го праща в Бразилия.

 

Цветан се установява в Рио де Жанейро, където живее и до днес.

 

През всичките тези години се е опитвал да се свърже с роднините. През 1991 г. праща писмо до попа, кмета и учителя на селото като представители на по-важните институции и тогава се разбира, че е жив и здрав, че се е установил в Бразилия и в крайна сметка има голямо семейство - трима синове, една дъщеря”, разказва внучката на Цветан Милена Сотирова.

 

Тя казва, че оттогава българинът поддържа непрекъсната връзка с роднините си.

 

Сега, след 62 години, когато за последно се е видял с близките си, той се връща на родна земя. Трима братя и една сестра ще се срещнат отново, най-после... А всеки ден и месец през всичките тези разделни години всеки един от тях, с ръка на сърцето, е вярвал, усещал е интуитивно, че това ще се случи.

 

Големият ден за тях е петък, а всички ще се съберат в село Лобош. Екипът на Новините на Нова също ще бъде там. 

 

„Вълнението е наистина страхотно, това дори за сапунен сериал може да стане. Радвам се, че ще мога да видя още един от моите дядовци”, споделя Милена.

 

Репортер: Иван Черкезов