Волейболистите ни победиха Полша с 3:1


Националният отбор по волейбол на България за мъже победи Полша с 3:1 гейма и на практика си осигури участие на четвъртфиналите на Олимпиадата в Лондон. Тимът ни се представи фантастично срещу настоящия шампион в Световната лига и заслужено стигна до втория си успех в турнира.


Найден Найденов направи две промени в стартовата шестица. Капитанът Владимир Николов отстъпи мястото си на Цветан Соколов, а Теодор Тодоров зае позицията на Николай Николов в центъра. 


Българите започнаха колебливо мача и губеха с 5:9 точки в началото на първата част. Последва прекъсване на Найден Найденов и импулс в играта на тима ни, който ни донесе преднина от 13:11. Чудесен флот сервис разколеба посрещането на поляците и с мощни атаки на Цветан Соколов, затворихме гейма с 25:22.


България продължи да доминира и през втория гейм. Разнообразната игра на разпределителя Георги Братоев и страхотните атаки на Соколов и Тодор Скримов ни донесоха преднина от 24:22. Полша обаче спаси два геймбола, а след спиращи дъха разигравания, при шестата си възможност, спечелихме с 29:27.

 

В третата част  момчетата на Найден Найденов загубиха концентрацияta и ритъма си на игра. Съперникът ни заигра на максимален риск на сервис и постепенно натрупа сериозен аванс от 9 точки преди да спечели убедително с 25:13.

 

Много бързо в началото на четвъртия гейм обаче българите възстановиха своето самочувствие и след серия от чудесни отигравания поведоха с 16:11 при второто техническо прекъсване. Последва неприятна серия от четири поредни точки на Полша, но въпреки това, отборът ни показа невероятен характер. Вдъхновяващото присъствие на Теодор Салпаров даде вяра на съотборниците му, които поведоха с 24:22. Противникът ни спаси първия мачбол, но след красива комбинация през центъра с Виктор Йосифов, България стигна до изключително важната и престижна победа с 3:1!

 

Най-резултатен за българите бе Цветан Соколов с 28 точки, четири от които дойдоха директно от сервис. 

 

"Чувствам се страхотно, защото победихме отбор, който се представя невероятно в последно време и губи единствено от тимове като Бразилия и Русия. Това означава, че и ние сме способни да се справим с тях, въпреки че много хора не вярват в това" - заяви разпределителят Георги Братоев пред специалния пратеник на Нова Телевизия в Лондон Гено Даскалов.

 

"Не само аз, а всички направихме страхотен мач. Бяхме много надъхани, защото при последната ни среща с Полша, паднахме от тях, а те се държаха малко лошо. Сега всички бяхме амбицирани да им го върнем" - сподели  пък Цветан Соколов, а Теодор Салпаров допълни:

 

"Направи ми на някоколко пъти лошо впечатление, че когато се разминаваме с поляците в олимпийското село, те си обръщат главата на другата страна. Винаги съм казвал, че Господ бави, но не забравя. Много съм доволен, че ги победихме и им свалихме високото самочувстие".


С успеха, тимът ни е убедителен лидер във временното класиране с максимaлен актив от 6 точки. В другият мач от група "А", Италия победи Аржентина с 3:1. Двата отбора имат по три точки, колкото и състава на Полша. За следващата фаза се класират първите четири тима в групата. В следващия си мач в четвъртък, България се изправя срещу отбора на Австралия, победил домакина Великобритания с 3:0.