Петрова предвиди, че ще има изненади на Олимпиадата в Лондон.

Броени дни преди представянето на българския ансамбъл по художествена гимнастика, Мария Петрова, едно от „златните момичета” на нашата художествена гимнастика от миналото, каза, че е оптимистка.

„Винаги съм била оптимистка. Със сигурност ще има изненади на тези Олимпийски игри, като волейбола например. Ние винаги сме били добри в спорта. За съжаление не толкова, колкото преди, но като че ли ни е останало усещане и желание всичко да взимаме”, каза Петрова.

„Просто времената са други, по-трудно е за нас. Ще имаме медали със сигурност, дай Боже в гимнастиката”, допълни тя.

Друга легендарна гимнастичка – Лилия Игнатова, в специално интервю за „Здравей, България”, похвали Петрова и в същото време уточни разликата между „златните години” в художествената ни гимнастика и днешно време:

„Живеехме във времена, когато имаше партийни задачи, къде трябва да се класираме. Ако не успеем да изпълним плана, ставаше много лошо, докато сега, в днешно време, такива планове няма, такива наказания няма”, каза Игнатова.

За Мария Петрова тя сподели:

„Беше едно малко и много работливо момиче и винаги съм я давала за пример на дъщеря ми и на децата с които се занимавам. Спомням си я като изключително работлива, седеше по цял ден в залата, тя живееше в залата и непрекъснато нещо работеше”, допълни Игнатова.

Мария Петрова уточни, че в момента Испания е отбор, който се представя все по-силно. Най-силните конкуренти, обаче, си остават състезателките от Русия.

„Навсякъде нивото на спорта се вдигна. Не че ние сме изостанали, просто конкуренцията е безмилостна”, каза още Петрова.

„Според мен ще бъде въпрос на който издържи. Нищо не се знае, просто силите са много изравнени. За мен, който издържи без грешка, той ще спечели”, предвиди бившата гимнастичка. Петрова допълни, че нашите съчетания са с оригинални елементи, но не са рисково трудни. По думите й мотивацията на момичетата е най-важна за успеха.

„Това са едни момичета, които са толкова амбицирани и отдадени на каузата да зарадват хората, да видят резултат от труда си и истински се влагат в тренировките”, каза Петрова.

Тя сподели, че опитът със спорта и конкретно с треньор като Нешка Робева е нещо, което прилага и в днешно време. За сегашния треньор на нашите гимнастички – Илияна Раева, Петрова каза, че е взела от Робева нещо важно:

„Нешка има един необикновен талант да усеща музиката, да прелива движенията, да създава история. Илияна е научила това. Когато тя обяснява на гимнастичките как трябва да изградят образ, това го е научила от Нешка”, заключи Петрова.