Бадминтонистката обвини организаторите

Китайска бадминтонистка Юй Ян обяви, че прекратява кариерата си след дисквалификацията от олимпийските игри в Лондон. Както е известно, вчера световните шампионки и номер 1 в схемата Ван Сяоли и Юй Ян (Китай), както и още три двойки бяха изхвърлени от надпреварата заради симулативна игра. Четирите тандема бяха обвинени, че умишлено са се опитали да загубят последните си срещи от груповата фаза, за да си осигурят по-благоприятни съперници във фазата на елиминациите.

 

"Това е последното ми състезание. Казвам "довиждане" на Световната федерация по бадминтон и на любимия ми спорт", коментира Ян в блога си. "Мечтите ни бяха разбити", допълва тя. Китайката обяснява, че причината за симулативната игра е промяната на формата на турнира по бадминтон с включване на групова фаза преди елиминациите.

 

"Причината да играем така беше, че искахме да бъдем по-добри във фазата на елиминациите. За първи път на Олимпиада се играе в такъв формат. Някои хора не могат да разберат, че по този начин вредят на състезателките", коментира Ян. От Китайската федерация по бадминтон пък поискаха публично извинение от Ван Сяоли и Юй Ян за действията им.