Това показа ново изследване на университета в Южна Дания

Поддържаното с тонус мъжко тяло значително понижава опасността от диабет. Това показа ново проучване на университета в Южна Дания.

 

Редовната тренировка с вдигане на тежести намалява вероятността от развиване на най-честата форма на диабет с 34%. Ако към това се прибавят и упражнения като интензивно ходене или тичане, ползите могат да се още по-големи, допълват учените.

 

Изследването е направено на базата на 32 000 американци, участвали в изследване на последиците от начина на живот върху здравето. За периода от 1990 до 2008 г. общо 2278 участници развили диабет от втори тип.

 

Участниците били разделени според това дали тренират с тежести между 1 и 59 минути, 60 и 149 минути или поне 150 минути на седмица. В съответните групи вдигането на тежести намалило риска от диабет с 12%, 25% и 34% спрямо мъжете, които изобщо не тренирали.

 

Най-активните мъже, които правели поне 150 минути аеробни упражнения и поне 150 минути вдигане на тежести седмично, намаляват риска от диабет с близо две трети, установили още учените.