ЕС иска да забрани производството му...

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще се срещне с българските евродепутати, за да обсъди с тях изработването на обща позиция в защита на производството на ориенталски тютюни в страната. Причината за спешната среща е намерението да бъде забранено производството на този вид тютюн в Европейския съюз.

 
Той е най-масовият, отглеждан в България. Заради високото му съдържание на никотин обаче Здравната дирекция на ЕК планира да забрани производството му. Ако това се случи, най-сериозно засегнати ще бъдат сектори в България, Гърция и Италия, коментират от земеделското министерство. Хиляди семейства у нас пък ще останат без поминък.
 
Миналата година главна дирекция „Земеделие“ на ЕК направи неуспешен опит да промени директивата и да предложи на тютюнопроизводителите да отглеждат друг вид тютюн. И тогава, и сега обаче отговорът на земеделците остава непроменен – друг сорт не може да вирее при условията в нашата страна.
 
От пресцентъра на земеделското ведомство обявиха, че на днешната среща ресорният министър ще настоява пред българските евродепутати да има обща позиция на България на всички нива в Брюксел в защита на производството на ориенталски тютюни. Освен това Мирослав Найденов свиква и Консултативния съвет по тютюна във вторник в Гоце Делчев.
 
Репортер: Екатерина Николова
 
Всичко за хода на разговорите, които предстоят в земеделското министерство, гледайте в Новините на Нова в 19.00 ч.