Министър Найденов ще информира европейски институции за позицията на страната ни

Българската държава категорично застава зад позицията си, че ориенталски тютюн в България трябва да продължи да се отглежда. Това реши Консултативният съвет по тютюна в Гоце Делчев.

Земеделският министър Мирослав Найденов обеща пред производители от региона, че още утре, 19-ти септември, ще изпрати писмо-декларация до всички заинтересовани европейски институции за становището на България.

В него се изразява категоричната позиция против готвената промяна на европейската директива за забрана на производството на ориенталски тютюн.
 

Припомняме ви, че здравната дирекция на Европейската комисия планира за забрани отглеждането на ориенталски тютюн, тъй като смята, че съдържанието на канцерогенни вещества в този сорт е по-високо.

 

В същото време, в интервю за Новините на Нова, от Европейската комисия отрекоха категорично да планират забрана на производството на ориенталски тютюн.

Говорителят на комисаря по въпросите на здравето и правата на потребителите – Фредерик Винсент, уточни, че в момента се работи по промяна в текста на европейската директива за тютюневите продукти, но тази промяна няма общо с производството.

Какво каза той пред репортерът на Нова ТВ Яна Николова - гледайте във видеото.