Според прогнозите 2013-та може да е критична

С 34% могат да се увеличат доходите у нас през следващите 2 години, ако страната ни успее да усвои евросредствата, които са ни отпуснати. Това показва анализа на министър Томислав Дончев, отговарящ за еврофондовете.


Ако успеем да насочим правилно европарите и те не „отлежават” в Брюксел то през тази година заплатите могат да се увеличат с над 5 процента.


Догодина скокът би могъл да е почти 12 на сто, изчислява Дончев. И така до над 34 на сто през 2015 г.


Оказва се, че именно на капитала от фондовете се дължи част от ръста на икономиката ни за миналата година. А без парите от Европа, безработицата щяла да бъде по-голяма с 2%.


Очакванията са през 2015 г. заетостта да нарастне с почти 5 на сто.


„Аз нямам никакво основание да внеса успокоение в системата. Ако аз в момента примерно ви кажа, че реално като теглиш чертата, средствата които България би усвоила към 2015 г. е 85, или 88, или 90, това би означавало доза спокойствие за цялата система”, заяви министър Дончев.


Според прогнозите, очаква се 2013-та година да е критична - и заради изтичането на програмния период и не само. „Това ще съвпадне и с изборите в средата на следващата година, но 3 или 4- месеца, когато голяма част от общественото внимание ще е ангажирано с изборите, няма да има добър ефект върху процесите.Надявам се да не е пагубно”, допълни Дончев.


Повече информация може да гледате във видеото.