Страната ни е на едно от последните места в Европа по качество на здравната помощ

България е на едно от последните места в Европа по качество на здравната помощ, показват данните на Европейската комисия. Това коментира президентът Росен Плевнелиев на заседанието на Съвета за икономическо развитие и социални политики.

Деветото издание на форума събра министри, депутати, лекари и пациентски организации.  

Идеята бе те да обсъдят как по-ефективно да се използват наличните ресурси в здравната система, как да се създаде адекватна и качествена спешна помощ и кои са основните стъпки по прилагането на електронното здравеопазване.

 

Според държавния глава, ако искаме да получим до 500 млн. лева от европейските фондове, трябва да предприемем спешна здравна реформа.

 

Докато партньорите в Съвета обсъждаха възможните реформи в сектора обаче лекари, стоматолози и фармацевти обидени напуснаха форума. 

 
По думите им форумът при президента бил ПР акция и те не са получили възможност да изложат позициите си по актуалните проблеми. Според браншовите организации най-сериозният проблем в здравеопазването е недостатъчното финансиране.

 

Медиците разкритикуваха и бюджета за системата.  

 
„С 230 евро на човек от населението средно годишно за здраве - няма такава европейска държава. Няма как с толкова ниски доходи да се гарантира качество. И изпитах голям срам, когато показваха еврейските граждани, пострадали при атентата в Бургас, да се чудят къде са попаднали”, заяви д-р Цветан Райчинов. 
 
В писмо до държавния глава от браншовите съюзи поискаха отделна среща с него.
 
Междувременно здравният министър Десислава Атанасова потвърди, че догодина ще има повече пари за здраве. Колко точно и как ще се използват обаче все още не е ясно. 
 
Репортер: Деница Суруджийска