Социалното министерство и синдикатите са против тази идея...

Осигурителният стаж и възрастта за пенсиониране да намалеят с две години, предложи депутатът от коалиция за България Емилия Масларова. Мярката обаче трябва да важи само за безработните хора в напреднала възраст, които нямат шанс да намерят работа. 

 
В студиото на „Здравей, България” социалният министър от правителството на Тройната коалиция изрази притеснението си от високия процент безработни в предпенсионна възраст. Възможните причини за това са две: или не достига пенсионна възраст, или липсва осигурителен стаж.
 
Решението според Емилия Масларова е следното: „Предлагаме 24 месеца преди, ако не ти достигат, да получаваш пенсия с редуциран размер”. Това означава, че ако сме достигнали пенсионна възраст, но имаме нужда от до две години осигурителен стаж, да можем да се пенсионираме. Също така, ако разполагаме с необходимия осигурителен стаж, но ни остават до две години преди да се пенсионираме, отново да можем да го направим предсрочно. Това обаче ще означава и по-малка пенсия. 
 
Сегашният екип в социалното министерство посрещна тази идея с недоверие. Оттам заявиха, че подобен план би струвал милиони на хазната.
 
Това мнение подкрепиха и синдикатите.
 
Очаква се все пак искането на левицата да бъде разгледано в комисиите на парламента следващата седмица. 
 
Репортер: Марина Цекова