Раздаването става в 337 пункта

След известно забавяне започна раздаването на храни от втория транш помощи за социално слаби хора. Това се случва в 337 пункта на Българския червен кръст в цялата страна. Възможността да получат трайни хранителни продукти накара хиляди бедни българи да се наредят на опашка още от сутринта. В Бургас пред пунктовете имаше дори такива, които не са одобрени заради 4-5 лева по-високи доходи от допустимото.


Осигурените продукти са на стойност 40 милиона лева и се разпределят между 309 000 души на два транша.

От БЧК предупреждават, че в част от пунктовете хората няма да получат пакети с боб, защото здравните власти все още не са позволили това. Миналата седмица експерти от Агенцията по безопасност на храните откриха паразити в пакетите, приготвени за раздаване в пунктовете в Добрич и Плевен. На доставчика бяха наложени солени санкции, заедно със  задължението да подмени негодните  количества. Това доведе и до забавянето на доставката на втория транш.

В Добрич раздаването започна в 10:00 часа едновременно във 5 пункта. Право на хранителните помощи в областта имат над 7 500 души.

Във Варна раздаването на храни за нуждаещи се започна само в един пункт - в квартал „Владиславово“, и едва около 200 души успяха днес да получат от помощта.
 
От БЧК съобщават, че в складовете все още не са доставени всички количества продукти, необходими за раздаване. Право на хранителната помощ в област Варна имат над 14 600 души. Очаква се следващата седмица да бъде разкрит още един пункт за раздаване на храни.

В Бургас раздаването на хранителните продукти от втория транш на програмата на Европейския съюз започна с опашка. В областта право на пакети имат близо 13 000 души, от тях 4 000 в областния център.

 

Подробности по темата ще намерите във видеото.