Задачата е да превърне Китай в "могъща, демократична и хармонична държава"

Китай вече има ново ръководство. С избиране на нов централен комитет в Пекин приключи едноседмичният 18-ти конгрес на Китайската комунистическа партия.


Форумът утвърди петото поколение китайски ръководители, които ще оглавяват страната с население от 1,3 милиарда души през следващите 10 години.


В президиума на заключителното заседание присъстваха членовете на сегашното й ръководство, начело с генералния секретар - президента на Китай Ху Цзинтао, както и 59-годишният му заместник Си Цзинпин.


Очаква се именно той да бъде избран в четвъртък за генерален секретар и следващ премиер на първия пленум на новия Централен комитет. Утре членовете на висшето партийно ръководство за пръв път ще се появят пред китайски и чуждестранни журналисти.


Мнозина делегати отбелязаха, че корупцията в Китай е най-сериозна заплаха за ръководната роля на комунистическата партия. Предишното ръководство призова новите лидери неотклонно да се борят с това явление в името на "политическата чистоплътност".


Задача на компартията е "да превърне Китай в богата, могъща, демократична, цивилизована и хармонична държава", следвайки вече установената политическа идеология. Конгресът "приключва победно", обяви в заключителната си реч оттеглящият се от властта Ху Цзинтао.