Ахмед ал Джабари беше убит при ракетен обстрел от израелска страна

Напрежението в Ивицата Газа ескалира след убийството на военния лидер на Хамас Ахмед ал Джабари. Ракети, изстреляни от израелски самолети и кораби, поразиха редица цели в Газа.

 

Ал Джабари беше убит, докато се движеше в автомобила си. Хиляди палестинци излязоха на улицата, скандирайки за отмъщение. Жертвата е най-високопоставеният представител на Хамас, премахнат от Израел от четири години насам. Израелското министерство на отбраната обяви, че убитият е отговорен за последните нападения срещу Израел.

 
Въздушните удари дойдоха, след като няколко десетки самоделни ракети бяха изстреляни от Газа към израелска територия. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че армията е в готовност за нови удари, ако е това се наложи.
 
Военните обявиха, че са били изстреляни общо 20 ракети, които са поразили целите си и са намалили способността на Хамас да обстрелва Израел. Според Министерството на здравеопазването в Газа израелските удари са убили най-малко петима цивилни и са ранили много други, сред които и деца.
 
Пред болницата, в която беше откарано тялото на военния лидер, се събраха няколко хиляди души скандиращи "Искаме да нападнем Тел Авив сега!" 
 
Египет осъди ракетните удари и отзова посланика си в Израел. Международни наблюдатели внимателно следят реакцията на Египет.
Снощните събития са първата сериозна ескалация на напрежението между Израел и Хамас, откакто Арабската пролет смени режима в Кайро. Новият президент е от далата началото на Хамас организация Мюсюлмански братя.