Единствен по рода си у нас Музей на радиото отвори врати в София

Единствен по рода си у нас Музей на радиото отвори врати в София. Той се намира в сградата на Факултета по журналистика на Софийския университет. В него са събрани безценни експонати, които показват развитието на радиото у нас и по света.
 
Музеят пази историята на българското радио и ни връща в далечната 1927 г. Преди кутията с глас да нахлуе в живота на българина, държавата ни приема първия закон за радиото. 2 години по-късно през декември да излъчени са първите думи в родния ефир: "Ало, Ало! Тук е София!". Усетила какъв гениален инструмент за манипулация е радиото, държавата го национализира.

В Музея на радиото могат да бъдат видени първите два микрофона, запазени от 1930 г. от общественото радио, стартирало в България. Запазен е и първия текст, произнесен от първата говорителка на някогашното "Родно радио" - Лина Шопова.Интересните експонати не спират до тук.

Посетителите ще могат да видят и запечатано радио с червени печати, както и единствения запазен в България четирипистов магнетофон "Щудер", на който в Националното радио са правени звукозаписите на естрадните ни изпълнители.

Още любопитни подробности ще намерите във видеото.

Репортер: Живко Константинов