Очаква се резултатите да бъдат готови в понеделник

Все още няма категоричен резултат от проверката на хранителното отравяне в две столични болници от миналата седмица. За инцидента първа информира Нова телевизия в петък, когато стана ясно, че над 40 души са със стомашни проблеми, след са яли едно и също, доставено в болниците от една и съща фирма. 
 
 
Работата в лабораториите на регионалната здравна инспекция и агенцията по безопасност на храните продължава.
 
 
Три четвърти от случаите на разстройство, за щастие леко и без последствия, бяха в столичната АГ болница "Света София". В петък остана изводите на лекарите, в това число и на националния здравен консултант, да бъдат потвърдени или отречени от лабораторни проби.
 
 
Лекото хранително отравяне е от храната, която е дадена предишния ден, от кетърингова фирма, с която болницата има договор.
 
 
Въпросната фирма доставя храна в общо четири столични болници - и до днес оттам отказват коментар, докато не излязат официалните лабораторни резултати. До ранния следобед в петък от пресцентъра на Агенцията по безопасност на храните бяха категорични, че от разстройство се оплакват пациенти и персонал само от една болница - "Света София". 
 
 
Така в началото само една болница се оказа обект на внимание, по неприятен повод. Междувременно и в двете засегнати болници - втората е Втора градска, с 11 случая на разстройство, са взети проби по целия път на храната.
 
 
Резултатите за "Света София" ще оповести регионалната здравна инспекция - оттам обясниха, че на този етап от посевките няма нищо злепоставящо болницата.
 
 
Повече гледайте във видеото.