Тайните издава българският готвач - Жоро Иванов, който е приготвял храна за много знаменитости...

Шопската салата е любима не само на туристите, но и на българския президент Георги Първанов (2002 – 2012). Защо обаче на държавните глави в никакъв случай не се готвят диви гъби и каква е причината Владимир Путин да си носи мини лаборатория за изследване на храната? Тайните ще научим от българския шеф-готвач Жоро Иванов, който е приготвял храна за много знаменитости. С него се срещнаха Живко Константинов и Кирил Тасев.

Жоро Иванов е завършил Френския кулинарен институт в Ню Йорк. През 2008 г. е избран за Почетен готвач на Президента на Република България - Георги Първанов.

„Акцентът винаги е бил Българската национална кухня, българските вина. Това е било изричното желание и визия на господин Първанов", издаде Жоро Иванов.

Едно от нещата, които бившият президент Георги Първанов най-много е обичал да похапва е шопската салата.

Дали ще приготвя храната и на настоящия президент Росен Плевнелиев все още не е ясно.

„В момента все още изчакваме одобрение от самата администрация на позицията Почетен готвач на президента", обясни готвачът.

Освен на българските държавни глави, шеф Иванов е творил кулинарни вълшебства и за руския президент Владимир Путин.

„Те разполагат с една мини лаборатория, която във всеки един момент може да установи какви са продуктите и колко качествени са", сподели Жоро Иванов.

Това не е случайно. Страхът на Путин, че е под постоянна заплаха го кара да прибягва до дегустатори, които проверяват храната му за отрова.

Освен Путин, и Никола Саркози е опитвал вкусотиите на нашия готвач.

С какво ястие го е спечелил шеф Иванов, за кои звезди още е готвил и защо по протокол гъбите не трябва да присъстват в менюто на държавните глави – гледайте във видеото.

Репортер: Живко Константинов