Това се случи по време на форум в Катар, провеждащ се под ръководството на ООН

Европейският съюз се опитва да окаже натиск върху Китай, САЩ и Русия за конкретни стъпки в борбата с промените в климата. Брюксел подчерта, че страните, които произвеждат най-много парникови газове, са тези, които отказват да се включат в инициативите за опазване на околната среда в глобален мащаб.

 
На продължаващия под ръководството на ООН форум за борба с промените в климата ЕС поиска по-голяма ангажираност от държавите, произвеждащи значителна част от парниковите газове. Според еврокомисаря по проблемите на климата САЩ, Китай и Русия трябва активно да се включат в следващия етап на единственото международно споразумение за контрол над глобалното затопляне на климата Протокола от Киото.
 
Малка група развити страни, сред които членки на ЕС и Австралия, се опитват да влязат в нормите за ограничаване на парниковите газове, предписани от ООН. Те обаче са отговорни за едва 15% от изпусканите в атмосферата емисии. 
 
Първата част от двуседмичния форум в Катар завърши без съществен прогрес по основните въпроси. САЩ, Япония, Канада и Русия отказват да се ангажират със следващата фаза на Протокола. Според тях няма логика да им се поставят ограничения, защото са развити страни, а на големи производители на парникови газове като Китай и Индия да не бъдат поставяни цели за намаляване на емисиите.
 
Не беше постигнато и споразумение за финансовата помощ за бедните страни, които понасят щети от явления, свързвани с промените в климата - наводнения, продължителни горещи вълни, суши и повишаващото се ниво на Световния океан.