Сдруженията ще трябва да отговарят на определени изисквания

В момента много родители се обединяват в кооперативи и отглеждат децата си там, за да не се налага да ги дават на детска градина. Това не винаги е законно, но от образователното министерство обмислят да го регламентират изцяло.

 

При едно условие - родителите ще трябва да сключат договор с частна детска градина и така да станат нейн филиал.

 

В момента родителските кооперативи отглеждат около десет деца в група. С тях се занимават както родителите им, така и учители. Дейността им обаче става незаконна, ако след като детето навърши 5 години то не е записано в задължителната предучилищна група. В проектозакона за образование е предвидено от 2016 година и 4-годишните да бъдат обхванати. Така идва и недоволството на родителите.

 

„Ние въобще не сме съгласни с методиката, която използват детските градини, както и начинът, по който те работят с деца”, споделя  Петя Гиева.

 

Вариант родителските кооперативи да станат законни се оказа, че има. Идеята е те да могат да сключат договори с частни детски градини и така да станат техни филиали.

 

„Това при общинските детски градини е невъзможно – те не са регистрирани по търговския закон”, казва Милена Дамянова.

 

Парите ще се дават за брой деца както е и в момента. Допълнителни средства ще идват и за частните детски градини, но от кооперативите. Преди да сключат договор родителските сдружения ще трябва да отговарят на определени изисквания.

 

Репортер: Мария Димитрова