Според нея ще бъдем подложени на сериозен натиск от европейските институции

„Каузата на цялата опозиция е за това отчитането на резултатите на следващите парламентарни избори да бъде честно. Да има контрол върху него”. Това заяви в студиото на „Събуди се” Мая Манолова от „Коалиция на България” по повод скандалите от последните няколко дни заради Изборния кодекс.


Според нея Изборният кодекс, с който ГЕРБ толкова много се гордее, на практика произвел безобразни избори в края на 2011 г. Тя цитира мнението на външи наблюдатели, според които това са били най-хаотично проведените и манипулирани избори.


Този Изборен кодекс трябва да се промени, ако искаме поне в минимална степен да гарантираме спазването на основни стандарти за честни избори на предстоящия парламентарен вот”, каза още Манолова.


Депутатът от „Коалиция за България” прогнозира, че страната ни ще бъде подложена на сериозен външен натиск и ще последват сериозни санкции за България заради изборните правила.


„В момента ги наблюдават всички европейски институции. България е заплашена от продължаване на постмониторинга от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа както за безобразията и контрола по отношение на управляващите върху всички сфери в Българи и съдебната власт, но и по отношение на приемането на новите изборни правила. Така че те ще бъдат много сериозно атакувани от европейските институции затова, че България е далеч от стандартите на честни избори. Все пак ние сме част от Европейския съюз и ГЕРБ не могат да си позволяват провеждане на байганьовски избори в началото на 21 век”, категорична е Манолова.


По думите й опозицията иска да има наблюдатели на всички фази на изборния процес, както и да участва в ръководствата на изборните секции. От „Коалиция за България” искат също чувалите с изборните бюлетини да се съхраняват в общинските администрации, както е било досега.


Целия разговор може да гледате във видеото.