Огромното ято скорци хвърли в смут шофьорите и постави в риск живота на част от тях

Огромно ято птици буквално атакува колите по автомагистрала „Хемус“, хвърляйки в смут шофьорите. Необичайното явление се случи близо до Варна и постави в риск живота на част от водачите.

Въпреки че изплашиха сериозно много от шофьорите, според орнитолози всъщност има логично обяснение за поведението на скорците.
 
Ивайло Иванов от Българско дружество за защита на птиците обясни, че скорците се хранят със семена покрай пътя, най-често паднали при транспортирането им.

Много от птиците стават жертва на пътя, защото шофьорите не успяват да намалят скорстта навреме. Ивайло Иванов допълни, че има случаи на счупени стъкла и огледала точно с такива птици.

Тази част на магистралата, където се е случило „нападението”, попада на миграционния път на птиците - Виа Понтика, и ако това се случи в западна държава, на мястото веднага ще има ограничение на скоростта, коментират още орнитолозите

„Това, което могат да направят водачите, е да подадат звуков сигнал преди да наближат групата с птици и доколкото е възможно да редуцират скоростта. Смята се , че безопасната скорост е 80-90 километра в час”, обясняват от Българското дружество за защита на птиците.

Подробности ще намерите във видеото.

 

Репортер: Искра Урумова